Cum aleg un curs de Formator? – 5 pasi pentru a deveni un bun trainer

curs formator cursuri formare cod cor 242401Te-ai hotarat sa devii formator sau trainer, iar acum nu stii ce ti se potriveste? Precum probabil ai aflat deja, cursul de Formator cod COR 242401 este obligatoriu de la 1.01.2010 pentru toti cei care doresc sa predea in domeniul formarii profesionale continue. Multi dintre cei care doresc sa devina traineri sau formatori se confrunta cu o dilema in ceea ce priveste alegerea cursului si a furnizorului de training. Desi toate certificatele sunt la fel si confera aceleasi drepturi, nu toti furnizorii ofera acelasi continut pentru curs.

     Pasul 1: INFORMEAZA-TE!   

Pentru a alege in deplina cunostinta de cauza trebuie in primul rand sa fii informat. Dar … cum ne informam? Prima cautare este cea din Google, unde pe prima pagina apar cateva informatii despre firmele si programele oferite in diverse orase ale tarii. In functie de localitatea unde te afli vei avea la dispozitie ofertele in numar mai mare sau mai mic. Trebuie sa stii faptul ca la nivel national sunt in prezent peste 300 de furnizori de formare autorizati pentru acest progam, insa nu toti il organizeaza in mod constant.

    Pasul 2: ORGANIZEAZA-TE!

De aceea, al doilea pas este sa afli cine organizeaza cursul in timp util pentru tine. Daca ai nevoie de el repede, este posibil sa fie necesar sa te deplasezi in alta localitate pentru a participa in cazul in care nici un furnizor din localitatea ta nu-l organizeaza in viitorul apropiat. Tine cont ca aceasta varianta determina si cheltuieli suplimentare cu deplasarea, insa in situatia in care certificatul este necesar pentru candidatura la un anumit job sau pentru a deveni formator principal intr-un dosar, acest lucru merita efortul. Daca poti astepta un timp mai indelungat, atunci ai posibilitatea sa cauti cel mai bun raport calitate-pret la mai multi furnizori si sa te interesezi in detaliu despre continutul cursurilor oferite.

 Pasul 3: ALEGE CALITATEA!

Al treilea pas il reprezinta continutul cursului, iar acest articol este pentru tine daca nu faci parte din cei 25% de participanti care doresc doar certificatul de absolvire. Calitatea cursului are legatura directa cu pretul acestuia. Nu poti sa oferi informatii pertinente, realiste, experiente si provocari noi la un pret derizoriu din simplul motiv ca nici un profesionist, fie el formator, inginer, maseur, economist, avocat etc nu lucreaza pe tarife de nimic. In cazul in care un curs are un cost foarte mic comparativ cu alte oferte de pe piata, exista doua variante: fie nu se sustin orele in sala de curs si atunci e acelasi lucru cu a te informa de pe internet, fie se sustin orele cu formatori neprofesionisti care nu au abilitati reale de a transmite informatii de calitate.

Depinde de tine ce vrei sa alegi! Cu siguranta acum gandesti: Bine, dar totusi este vorba despre banii mei! Da, dar investesti in tine, iar resursele vor fi intotdeauna limitate indiferent ce ai face! Investitia in educatie este cea mai profitabila pe termen lung pentru ca aduce o plus valoare. In cazul in care optezi pentru un curs ieftin care iti ofera doar diploma, atunci vei pierde mai multi bani ulterior prin lipsa de competitivitate pe piata muncii sau vei fi nevoit sa scoti ulterior alti bani din buzunar pentru a participa la alte cursuri care sa compenseze lipsa de informare initiala.

Tine minte ca in prezent este o competitie acerba in toate domeniile de activitate, iar formarea profesionala nu face exceptie. A fi un bun profesionist in domeniul tau nu echivaleaza cu a fi un bun formator. Formatorul are capacitatea de a transmite pe intelesul tuturor informatiile, unele dintre ele foarte complexe, din domeniul respectiv. Daca nu ai mai avut pana acum nici o legatura cu domeniul formarii profesionale iti recomand sa alegi un curs de formator de calitate care sa-ti aduca o plus valoare si sa-ti sporeasca autonomia personala!

Calitatea este data de continutul cursului, dar si de trainerul care preda. In primul rand trebuie sa te interesezi ca acel curs pe care l-ai ales sa fie autorizat pentru toate competentele din Standardul ocupational. In prezent cursul de Formator cod COR 242401 are 9 competente, dar numarul si denumirea lor se poate modifica in timp, daca standardul se va revizui. Daca nu este autorizat pentru toate compentele, cel mai bine este sa te orientezi catre alt furnizor pentru ca te poti trezi cu suprize ulterioare ca nu poti realiza toate activitatile ce tin de planificarea, livrarea si evaluarea formarii pentru ca nu ai competentele necesare.

In cazul in care cursul ales de tine are toate competentele atunci treci la etapa urmatoare si analizezi trainerul. Are el experienta? Cate serii de curs a sustinut pana acum? A avut rezultate bune? Daca mai si cunosti pe cineva care a participat la un curs cu acel trainer (sa poti lua referinte) ar fi minunat, daca nu, probabil ai sa te multumesti cu ce gasesti pe internet. Despre anumite persoane poate nu ai sa gasesti nimic. Incearca totusi sa obtii anumite informatii de la secretariatul furnizorului de formare. Toti vor spune ca sunt cei mai buni (ca daca nu ne laudam noi, atunci cine?), insa trece prin filtrul propriu informatia si vezi daca are coerenta.

Pasul 4: IA DECIZIA CORECTA!

De exemplu, cateva intrebari pe care ar trebui sa le pui inainte de a te inscrie sunt urmatoarele:

  1. Ce anume contine cursul? Solicita o programa (in cazul in care furnizorul nu are un site pe care sa fie afisate aceste informatii – ceea ce este un mare minus care ar trebui sa-ti ridice niste semne de intrebare),
  2. Cate ore dureaza cursul in total si cate se vor desfasura efectiv in sala de curs? Pentru absolvire, la cursul de Formator se intocmeste un proiect care in 90% din cazuri se realizeaza individual acasa. Deci intereseaza-te cate ore vei interactiona efectiv cu trainerul tau. In general un curs de Formator are intre 40-60 de ore, iar daca scazi lucrul la proiect de fapt raman mult mai putine.
  3. Ce va contine proiectul pentru final? In mod normal acesta ar trebui sa fie transpunerea unui Standard ocupational in Anexa 2 – Programa de pregatire sau altfel spus un plan de lectie pentru viitorul tau curs.
  4. Cum se realizeaza practica in sala de curs? Doar prin proiect sau mai sunt si alte metode? Daca da, care sunt acele metode? Nu este suficient sa realizezi un proiect si gata! Ai devenit formator! Ar trebui sa-ti testeze cineva calificat abilitatile de a preda, nu sa te faci de ras in fata viitorilor cursanti.
  5. Si in sfarsit, cum se realizeaza evaluarea? Stim cu totii ca la cursurile autorizate examenul sa da in fata unei comisii, insa in ce consta efectiv probele difera la un furnizor la altul.
Pasul 5: DACA NU TE-AI HOTARAT, CERE O RECOMANDARE DE LA NOI!

Cursul pe care il vei parcurge trebuie sa corespunda atat cerintele tale profesionale, cat si nevoilor de dezvoltare personala. Un program de formare trebuie sa reprezinte o experienta de neuitat pentru participanti (in sensul bun), nu o pierdere de vreme sau un moment de plictiseala de care vrem sa scapam cat mai curand.

Speram ca ti-a fost util acest articol si vom reveni in viitorul apropiat cu altele care sa raspunda nevoilor tale de dezvoltare personala!

 

Articol scris de Antonela Cristina Sofronia

Formator cu 15 ani de experienta

Despre Training Cariere
Training Cariere desfasoara cursuri de formare profesionala adresate adultilor. Dispunem de o baza materiala proprie formata dintr-o retea de 20 calculatoare, spatiu si mobilier modern adaptat cerintelor formarii profesionale, licente pentru programele utilizate. Profesorii au studii superioare universitare si postuniversitare, experienta in domeniul formarii profesionale a adultilor, fiind flexibili si receptivi la nevoile cursantilor. Pentru fiecare materie predata se ofera suport de curs sau manual, CD cu program demonstrativ (unde este cazul) si alte informatii utile.
  1. Clara Răspunde

    Buna seara , ma intereseaza ce acte este nevoie pentru particiiarea la cursul de formator . Multumesc

Lasa un comentariu

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Deschide chat
Buna ziua !
Cu ce va putem ajuta ?